Startupit menestyvät maailmalla

Startupien kunnianhimo kasvaa

Teksti Matti Remes    Kuvat Junnu Lusa

Rahasto

Suomeen on kasvanut entistä taitavampi startupien sukupolvi, sanoo Lifeline Venturesin tiimi eli Timo Ahopelto, Petteri Koponen ja Juha Lindfors.

Rahasto

Suomeen on kasvanut entistä taitavampi startupien sukupolvi, sanoo Lifeline Venturesin tiimi eli Timo Ahopelto, Petteri Koponen ja Juha Lindfors.

Lifeline Venturesin pienessä toimistossa Helsingin ydinkeskustassa on sikäli harvinainen tilanne, että pääomasijoitusyhtiön kolme osakasta ovat paikalla samaan aikaan.

Yleensä Timo Ahopelto, Petteri Koponen ja Juha Lindfors ovat sparraamassa yrittäjiä tai etsivät sijoitussalkkuunsa lisää aikaisen vaiheen startup-yrityksiä.

Toimiston neuvottelutilaa hallitsee iso näyttö, mutta rahoitusta hakevien yritysten powerpointit pyörivät siinä harvoin.

”Vierastamme puisevia pitchauksia. Niitä on tylsä kuunnella, eikä niistä tahdo saada selvää, mistä bisneksessä on oikeasti kysymys. Haluamme päästä keskusteluissa suoraan asiaan”, Timo Ahopelto sanoo.

Taitavien yrittäjien määrä kasvaa

Kolmikolla riittää kiireitä. Suomeen syntyy koko ajan enemmän pieniä, nopeaan kasvuun tähtääviä startup-yrityksiä.

”Olemme olleet aktiivisia. Uusia sijoituksia teemme keskimäärin yhden kuukaudessa”, Petteri Koponen kertoo.

Lifeline Venturesin salkussa on nyt noin 55 yritystä, joista suurin osa toimii teknologia- ja terveysaloilla.

Ahopelto sanoo, että startupien ja niille tarjolla olevan rahoituksen määrä lähti Suomessa selvään kasvuun vuosikymmenen vaihteessa. Menestyviä yrityksiä ei synny tyhjästä, vaan moni tuleva yrittäjä kerää ensin kokemusta muiden palveluksessa ja lähtee sitten vetämään omaa startupia.

”Yrittäjien taidot kehittyvät koko ajan, mutta siihen menee aikaa”, Ahopelto huomauttaa.

TESI-Lifeline-Ventures-1170x523

”Nyt meillä alkaa olla kasvava joukko startup-yrittäjiä, jotka ovat osoittaneet menestyvänsä myös maailman mittakaavassa”, toteaa Juha Lindfors (oik.) vierellään Lifeline Venturesin sijoittajakumppaninsa Timo Ahopelto (kesk.) ja Petteri Koponen (vas.).

Startup-yhteisö kansainvälistyi

Juha Lindforsin mielestä Suomessa on hieman sitä ongelmaa, että startup-yrittäjien osaaminen ja kunnianhimo ovat riittäneet menestykseen ainoastaan kotimaassa.

”Nyt meillä alkaa olla kasvava joukko yrittäjiä, jotka ovat osoittaneet osaavansa tehdä saman maailman mittakaavassa.”

Osa suomalaisista startup-yrittäjistä lähtee suoraan Piilaaksoon. Petteri Koposen mielestä se ei ole pois suomalaisesta startup-yhteisöstä – päinvastoin.

”Monella Yhdysvalloissa menestyneellä startup-yrittäjällä on toinen jalka edelleen vahvasti Suomessa. He tuovat tänne kansainvälistä osaamista, verkostoja ja rahoitusta”, Koponen sanoo.

Ahopelto muistuttaa, että kansainväliset sijoittajat ovat muutenkin löytäneet suomalaiset startupit.

”Myös kotimaista rahoitusta löytyy entistä paremmin. Enkelisijoittamisesta on tullut suorastaan muodikasta”, Ahopelto sanoo.

"

Vierastamme puisevia pitchauksia.

"
Timo Ahopelto

Tiimin taidot ratkaisevat menestyksen

Ahopelto ja Koponen ovat itse kokeneita sarjayrittäjiä, ja kaikki Lifelinen tiimissä ovat kokeneita enkelisijoittajia. Sijoittajina he haluavat mennä yritykseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mielellään jo firmaa perustettaessa.

Ahopellon mukaan keskeinen sijoituskriteeri on, että startupin perustajajoukko pystyy kasvamaan yrityksensä mukana ja keräämään ympärilleen vaadittavan osaamisen.

”Kokemuksesta tiedämme, että A-luokan tiimi tekee hyvää jälkeä C-luokan markkinoillakin. C-luokan tiimi ei sen sijaan menesty edes A-luokan markkinoilla”, Ahopelto havainnollistaa.

Ahopellon mukaan suomalaisten startupien kunnianhimon kasvu näkyy yritysten hakemassa rahoituksessa.

”Vielä muutama vuosi sitten startupit hakivat tyypillisesti kasvuun tähtäävällä rahoituskierroksella 2–3 miljoonaa euroa. Nyt parhaat yritykset saattavat hakea tällä niin sanotulla A-kierroksella kymmenen miljoonan euron rahoitusta”, Ahopelto vertailee.

Koponen odottaa, että yhä useampi suomalainen startup pystyy tulevina vuosina kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulostaan merkittävän kokoluokan yrityksiksi. Hän nostaa esimerkiksi peliyhtiö Supercellin, jonka alkuvaiheen sijoittajiin Lifeline Ventures kuului.

”Laskin, että Supercellin osuus Suomen palveluviennistä on ollut kahtena viime vuotena yli kymmenen prosenttia. Kyse on yhdestä vuonna 2010 perustetusta firmasta.

Jos saamme lisää vastaavan kokoisia tai vähän pienempiäkin yrityksiä, se näkyy myös talouden makroluvuissa.”

Ruotsalaisetkin kadehtivat pöhinää

Petteri Koposen mukaan tulevina vuosina menestyviä startupeja syntyy todennäköisesti esimerkiksi virtuaali- tai lisättyyn todellisuuteen liittyvissä sovelluksissa. Myös konenäkö ja digitaalinen terveysteknologia ovat nousussa.

Juha Lindfors toivoo Suomeen lisää ankkuriyrityksiä, jotka voivat vetää koko toimialan kasvuun. Sellaisia Lifeline Ventureskin pyrkii kasvattamaan.

”Esimerkiksi Tukholmassa ankkuriyrityksiä on selvästi enemmän kuin meillä”, Lindfors toteaa.

Timo Ahopelto muistuttaa kuitenkin, että yhdessä asiassa ruotsalaisetkin ovat suomalaisille kateellisia.

”Kaikki muualta tulleet sanovat, että teillä on syntynyt tänne uskomaton startup-yhteisö, joka verkostoituu paremmin kuin missään muualla.”

Koponen on tyytyväinen siihen, että suhtautuminen startupeihin on muuttunut Suomessa. ”Hyvälle pöhinälle” ei enää naureskella. Slush-tapahtuman tungoksessa viihtyvät nyt niin hallituksen ministerit kuin suurten yritysten johtajatkin.

Lifeline Ventures

  • Aikaisen vaiheen terveys-, peli- ja teknologiayhtiöihin sijoittava rahasto.
  • Vuodesta 2009 lähtien se on sijoittanut noin 55 startup-yritykseen yhteistyössä toimialojensa arvostetuimpien kansainvälisten rahoittajien kanssa.
  • Lifelinen perustajat Timo Ahopelto ja Petteri Koponen ovat kokeneita yrittäjiä. Tiimi sijoittaa kymmenistä tuhansista miljooniin euroihin. Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen toimii rahaston neuvonantajana ja sijoittajana.
  • Vuonna 2013 perustettu Lifeline Ventures Fund I ja helmikuussa 2016 perustettu Lifeline Ventures Fund III -pääomarahasto sijoittavat kansainvälistä markkinajohtajuutta tavoitteleviin terveys-, peli- ja teknologiayrityksiin. Teollisuussijoitus ja Kasvurahastojen Rahasto -perhe kuuluvat molempien rahastojen sijoittajiin.