Taaleri sijoittaa ihmiseen

SIJOITTAJAKUMPPANI

Taaleri sijoittaa ideaan ja ihmiseen

Teksti Marianna Salin    Kuva Petri Krook

Taaleri syntyi varainhoitajaksi ja kasvoi pääomasijoittajaksi. Nyt se kasvattaa suoran rahoituksen uusia alueita.

Taaleri syntyi varainhoitajaksi ja kasvoi pääomasijoittajaksi. Nyt se kasvattaa suoran rahoituksen uusia alueita.

Perinteisellä varainhoidolla aloittanut finanssiryhmä Taaleri, entiseltä nimeltään Taaleritehdas, toimii vuosi vuodelta vahvemmin myös pääomasijoittajana.

”Olemme sijoittaneet asiakkaittemme kanssa Suomeen noin miljardi euroa”, toteaa varatoimitusjohtaja Karri Haaparinne.

Haaparinteen mukaan Taaleri sijoittaa pääomaa ennen kaikkea hyvään ideaan sekä ihmisiin, jotka pystyvät toteuttamaan ideansa.

”Kaikki kulminoituu ihmisiin”, Haaparinne kiteyttää.

Taaleri asiakkaineen omistaa muun muassa metsää, kiinteistöjä, tuulivoimaa sekä biovoimaa eri puolilla Suomea. Useimpia kohteita yhdistää se, että luvassa on kohtalaisen vakaa kassavirta.

Silloin kun Taalerin sijoituspäätöksiä ei ohjaa kassavirta, niitä ohjaa kohteen todennäköinen arvonnousu. Haaparinne vakuuttaa, että Taaleri on silloinkin melko kärsivällinen sijoittaja. Hänen mukaansa yhtiö ei mene hallitukseen lyömään tahtia, oli hallussa sitten osakkeiden enemmistö tai vähemmistö.

”Pyrimme löytämään verkostostamme parhaan henkilön edustamaan meitä sen mukaan, minkälaista asiantuntemusta yritys tarvitsee.”

Huomio henkiseen pääomaan

Sama hyviin ideoihin ja ihmisiin satsaamisen periaate pätee sijoitustoiminnan ohella Taalerin omaan liiketoimintaan. Esimerkiksi Taalerin lähtiessä ulkomaille päätöstä ohjasivat markkinanäkymät, mutta lopullista ratkaisua tuki se, että Istanbulissa ja Nairobissa sattui olemaan sopivat ihmiset.

Taaleri avasi Istanbuliin varainhoitoyhtiön ja Nairobiin toimiston, joka hallinnoi yhtiön kiinteistösijoituksia kovaa vauhtia kehittyvässä Itä-Afrikassa.

”Sijoitus Itä-Afrikkaan on parasta mahdollista kehitysapua ja samalla hyvä sijoitus asiakkaillemme. Riskit ovat toki toisenlaiset kuin täällä, mutta niin ovat myös mahdollisuudet.”

Karri Haaparinne

”Mietimme, miksi yksityishenkilö ei voisi saada takausta sijoitukselleen, jos hän haluaa sijoittaa vaikkapa metsään tai asuntoon”, Haaparinne kertoo.

Sijoituskohteella oma rahasto

Silloin, kun Taaleri aloitti pääomasijoittamisen, oli uutta, että yksityishenkilö pääsi rahastojen kautta mukaan. Haaparinne pitää Taalerin toimintatapaa edelleen harvinaisena siksi, että sen jokaisella sijoituskohteella on oma rahastonsa. Sijoittaja valitsee siis suoraan kohteen eikä pelkkää toimialaa tai maantieteellistä aluetta.

Haaparinne korostaa, että sijoittajan ei tarvitse sitoutua rahastoon etukäteen. Viime joulukuussa, kun Taaleri sijoitti laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsiin, se käytti sijoitukseen pääasiassa omaa pääomaansa. Taaleri esitteli tämän sijoituskohteen asiakkailleen helmikuussa.

Kasvua suorasta rahoituksesta

Taaleri on jälleen laajentamassa yksityishenkilöiden pelikenttää ja samalla omaa liiketoimintaansa.

”Mietimme, miksi yksityishenkilö ei voisi saada takausta sijoitukselleen, jos hän haluaa sijoittaa vaikkapa metsään tai asuntoon”, Haaparinne kertoo.

Osana tätä mietintää Taaleri osti viime keväänä takausvakuutuksiin erikoistuneen Garantian.

Taalerin väki jatkoi pohdiskelujaan ja päätyi viime vuonna vertaislainapalvelua tarjoavan Fellow Financen osakkaaksi. Sen avulla yksityishenkilökin voi saada suoraa rahoitusta sijoittajilta eli lainaa muilta yksityishenkilöiltä nettipalvelun kautta.

Taalerin asiakaskunta sai käyttöönsä uuden verkkopalvelun helmikuussa. Alkuvuosina yhtiö edellytti asiakkailtaan vähintään puolen miljoonan euron sijoitusta, mutta nyt mukaan pääsee pienemmälläkin summalla.

”Uskomme digitalisaation ja suoran rahoituksen kasvuun. Pankki jää jossain vaiheessa pois välistä.”

Taaleri Oyj

  • Perustettu vuonna 2007.
  • Varainhoito- ja rahoituspalveluita institutionaalisille sijoittajille, yrityksille sekä yksityishenkilöille.
  • Henkilöstö: Noin 180.
  • Toimipaikat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Porissa ja Oulussa sekä Istanbulissa Turkissa ja Nairobissa, Keniassa.
  • Hallinnoitavia varoja 3,9 mrd. euroa.
  • Varainhoidon asiakkaita yhteensä 3 300.
  • Listattu NASDAQ OMX:n ylläpitämälle First North Finland -markkinapaikalle.

Taaleri Tesin kumppanina

Teollisuussijoitus, Taalerin hallinnoima rahasto sekä Finda sijoittivat joulukuussa 2015 Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) kasvuun.

RMC:n osakepääoma nousee sijoituskierroksella lähes 25 miljoonaan euroon. Tämän ansiosta yhtiö pystyy toteuttamaan merkittävän mittaluokan laivanrakennusprojekteja.