Touhulan päiväkoti on liikunnallinen

Yksityinen päiväkoti on kunnallekin vaihtoehto

Teksti Leena Filpus    Kuvat Junnu Lusa

Case

Oululaislähtöinen Touhula Varhaiskasvatus on haistanut kasvupotentiaalin valtakunnallisella päiväkotiverkostollaan. Vain 13 prosenttia varhaiskasvatuksesta on yksityisesti tuotettua.

Case

Oululaislähtöinen Touhula Varhaiskasvatus on haistanut kasvupotentiaalin valtakunnallisella päiväkotiverkostollaan. Vain 13 prosenttia varhaiskasvatuksesta on yksityisesti tuotettua.

Espoolaisessa Liikuntapäiväkoti Touhula Tikasmäessä tuoksuu uudelta. Muutama naulakko odottaa vielä ripustamista, eikä seinillä näy yhtäkään kädenjälkeä.

Tammikuussa ovensa avanneessa päiväkodissa on lapsia vasta kahdessa ryhmässä. Iso osa tiloista odottaa vielä uusia lapsia – tai asiakkaita, joiksi lapsia ja heidän perheitään kutsutaan yksityisesti omistetussa päiväkodissa. Tilaa on kaikkiaan 100–120 lapselle iästä riippuen.

Menee keskimäärin vuosi, että päiväkodin kaikki ryhmät ovat täynnä.

"Pääosin lapset tulevat lähialueelta, mutta englanninkieliseen ryhmään tullaan kauempaakin. Ryhmässä voi olla esimeriksi Suomessa ulkomaankomennuksella olevien perheiden lapsia", päiväkodin johtaja Daliah Javne sanoo.

Touhula-päiväkoteja pyörittävän Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toiminta-ajatus on mietitty. Yhtiö tarjoaa kunnalle konseptia, jossa se rakennuttaa uuden päiväkotirakennuksen ja pyörittää varhaiskasvatusasetusten mukaista päiväkotitoimintaa. Toiminnan laadukkuutta seurataan ISO 9001 -standardin mukaisesti, ja muun muassa jokaisen lapsen kasvua ja kehitystä seurataan systemaattisesti sähköisen tai paperisen kasvukansion avulla. Liikuntapainotteisissa päiväkodeissa on suomen- ja englanninkielisiä ryhmiä.

Kunnasta riippuen vanhemmat maksavat lasten päivähoidosta palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella. Tämän päälle tulee asiakkaan omavastuu:

"Sen suuruus on kunnasta, vanhempien tuloista ja perheen lapsiluvusta riippuen keskimäärin 0–37 euroa kuussa. Haluamme, että Touhula on mahdollinen vaihtoehto kaikille lapsiperheille tulotasosta riippumatta", Touhula-päiväkotien pyörittämisestä vastaavan Touhula Liikuntapäiväkotien ja Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas sanoo.

TESI-Touhula-1200x800

”Haluamme, että Touhula on mahdollinen vaihtoehto kaikille lapsiperheille tulotasosta riippumatta”, sanoo Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas. Takana Tikasmäen päiväkodin johtaja Daliah Javne.

Liikunta osaksi arkea

Jari Mäki-Runsas ja kokenut varhaiskasvattaja Sirpa Turves-Mankila saivat idean yksityisestä liikuntapäiväkodista vuonna 2010. Nyt päiväkoteja on 80.

Liikuntateema näkyy päiväkodin kaikissa toiminnoissa.

"Lapsia rohkaistaan liikkumaan eri tavoin. Ruokailemaankin mennään temppurataa pitkin, vaikka tasapainotellen, kiiveten ja pomppien. Kyse ei ole kilpaliikunnasta, lapsia kannustetaan harjoittamaan erilaisia motorisia taitoja arjessa. Liikuntaa kertyy päivän aikana huomaamatta", Daliah Javne sanoo.

Muutoin Touhulassa tehdään samoja asioita kuin kaikissa päiväkodeissa: kehitetään kielellisiä ja ajattelun taitoja, soitetaan ja lauletaan ja opetellaan ilmaisemaan itseään.

Julkista palvelua edullisempaa

Yksityisesti tuotetulla varhaiskasvatuksella on kasvupotentiaalia. Vain 13 prosenttia 3 miljardin euron varhaiskasvatusmarkkinasta on yksityisesti tuotettua.

Touhulan malli tulee Mäki-Runsaan mukaan kunnalle hieman edullisemmaksi kuin sen itse tuottama palvelu. Niin ison säästön uudet tilat tuovat.

"Lisäksi toiminta on tarkkaan optimoitua. Henkilöstömitoitus on samojen säädösten alainen kuin julkisellakin puolella, mutta pidämme myös käytännössä huolen, että resurssit ovat riittävät. Se näkyy muun muassa henkilöstön korkeana työtyytyväisyytenä. Sairauslomia on vähän."

Selkeät kasvutavoitteet

Syksyyn mennessä on tarkoitus avata järjestyksessään sadas Touhula-päiväkoti. Kyselyjä on tullut myös ulkomailta.

"Kiinasta tuli juuri tällä viikolla soitto, Dubaistakin on kyselty. Suomalainen koulutus- ja varhaiskasvatusosaaminen kiinnostavat. Tokihan huomio hivelee, mutta kansainvälistyminen vaatii oman suunnitelmansa, ja tällä hetkellä kotimaassakin on tekemistä. Maltti on valttia kasvussakin”, Mäki-Runsas sanoo.

Touhula Varhaiskasvatus

 • Perustettu 2010.
 • Kolme brändiä: Touhula liikuntapäiväkodit, Aarresaari painotuksenaan liikunta, musiikki ja seikkailukasvatus sekä englanninkielinen Star Kindergarten.
 • 80 päiväkotia eri puolilla Suomea.
 • Henkilöstö: 1000.
 • Liikevaihto 39 milj. euroa (2015).
 • ISO 9001 -laatusertifikaatti
 • Tavoitteena avata 100. päiväkoti elokuussa 2016, jolloin henkilökuntaa yhteensä 1 300.
 • Omistus: EQT, Cor Group, Teollisuussijoitus, Norvestia sekä toimiva johto ja avainhenkilöt.
 • Kotipaikka: Oulu.

Liikuntapäiväkoti Touhula Tikasmäki

 • Avattu tammikuussa 2016 aluksi kahdelle ryhmälle (suomen- ja englanninkieliset).
 • Kaikkiaan on mitoitettu kuudelle ryhmälle eli 100–120 lapselle iästä riippuen.
 • Toiminnassa korostuu liikkumalla oppiminen, toiminnallisuus ja yhteisöllisyys.
 • Sijaitsee Espoossa Suurpellon alueella.