Forenomilla on urku auki eteenpäin

Teksti Timo Sormunen    Kuva Sampo Korhonen

Asumispalvelujen uudistajalla on selkeät nuotit

Case

Harva kesätyöntekijä jää väliaikaiseksi ajateltuun pestiinsä pysyvästi. Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas on kasvattanut yhtiöstään alansa ykkösen Suomessa. Nyt samaa tavoitellaan myös muissa Pohjoismaissa.

Case

Harva kesätyöntekijä jää väliaikaiseksi ajateltuun pestiinsä pysyvästi. Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas on kasvattanut yhtiöstään alansa ykkösen Suomessa. Nyt samaa tavoitellaan myös muissa Pohjoismaissa.

Uusikaupunki, Äänekoski ja Pyhäjoki ovat paikkakuntia, jotka ovat tulleet Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kankaalle viime vuosina perin tutuiksi. Samalla niissä kulminoituu hänen luotsaamansa yhtiön perusidea, jossa asiakkaille tarjotaan majoitusratkaisuja joskus hyvinkin nopealla aikataululla.

”Uusikaupunki on meille iso urakka. Autotehdas rekrytoi todella mittavasti, ja kauempaa tuleville on pystyttävä tarjoamaan nopeasti valmiit ja toimivat asunnot”, Kangas toteaa.

Takavuosina varsinkin isommat yritykset huolehtivat asuntorumbasta pitkälti itse. Tänä päivänä siihen ei kuitenkaan enää ole aikaa eikä resursseja. Tässä on myös Forenomin markkinarako.

”Yritykset keskittyvät entistä tehokkaammin ydinliiketoimintoihinsa eikä asuntojen omistaminen, vuokraaminen ja niiden kunnosta huolehtiminen siihen enää istu. Meille se on ydinosaamista”, Kangas painottaa.

Vaivaton vaihtoehto

Vuosituhannen vaihteessa perustettu Forenom hallinnoi noin 4000 kalustettua asuntoa Suomessa ja Pohjoismaissa. Tarjontaa on omakotitaloista ja perinteisistä kerrostalohuoneistoista hyvin varusteltuihin hotellihuoneisiin. Vuokra-aika voi olla vuosia tai vaikkapa vain muutamia päiviä, kun intialaiskoodari piipahtaa Espoossa ratkomassa ohjelmistosolmuja.

Yksityisasiakkaille Forenom on toimitusjohtajan mukaan riskitön vuokraajavaihtoehto. Asunnon omistajan ei tarvitse murehtia perinteisistä vuokramarkkinoiden riskeistä eli vuokralaisvalinnasta, mahdollisista maksurästeistä tai asunnon kunnossapidosta.

”Toki meitä syytetään myös välistävedosta, kun palvelut sisältävä hintamme on vuokramarkkinoita korkeampi. Lopulta moni kuitenkin ymmärtää, että oma aika kannattaa käyttää muuhun kuin siivoukseen ja sänkyjen kantamiseen. Vuokra-asuntoja ei aina ole saatavilla, mutta meiltä löytyy vaihtoehto”, Kangas selvittää.

Forenom-Kangas

Toimitusjohtaja Johannes Kankaan mukaan digitalisaatio on yksi Forenomin kasvun avaimista.

Kosolti kasvunvaraa

Forenom on ollut Suomessa alansa ykkönen jo useita vuosia ja nyt samaan tähdätään myös muissa Pohjoismaissa. Ulkomaiden osuus koko huoneistokannasta on kymmenen prosentin tietämissä.

Viime vuoden lopulla Forenomin kasvun vauhdittajiksi tulivat CapManin BuyOut X -rahasto ja Tesi, jotka ostivat osake-enemmistön Barona Groupilta. Barona Group ja Forenomin toimiva johto jatkoivat yhtiön vähemmistöomistajina.

”Olemme tähän asti menneet eteenpäin oman kassavirran turvin, mikä on myös jarruttanut kovimpia kansainvälistymishaluja. Nyt saamme selkänojaa ja osaamista sekä kasvuun ihan uuden vaihteen”, Kangas kiittelee.

Hän löytää kasvunvaraa etenkin Ruotsissa, jossa vuokramarkkinat ovat pitkälti kunnallisten asuntoyhtiöiden hallussa. Forenomin kaltaiselle toimijalle se tarkoittaa selkeää markkinarakoa.

”Olemme Ruotsissa vielä hyvin pieni tekijä, mutta markkina on kiinnostava ja tuplasti isompi kuin Suomessa. Toki vastaavia mahdollisuuksia on myös muualla Skandinaviassa ja Pohjois-Euroopassa”, Kangas tähdentää.

Urku auki eteenpäin

Forenomin kasvupolku on pitkälti myös toimitusjohtajan oma yrittäjätarina. Oulunsalossa varttunut nuorimies oli suuntaamassa kanttorin uralle, mutta armeijakaverin kesätyötarjous vuosituhannen vaihteessa muutti suunnitelmat.

Toimeksiantona oli saada pyörimään henkilöstövuokraaja Baronan yhteyteen perustettu asunnonvuokraustoiminta. Se oli jäänyt emoyhtiön muiden kiireiden keskellä ilman selkeää vetovastuuta.

Vuosien varrella myös tuotantotaloutta opiskellut Kangas päätti tarttua haasteeseen ja muutti Espooseen.

”Kartoitin tilannetta ja näin selkeää kasvupotentiaalia. Siitä alkoi vuosien armoton puhelintyö ja murtokohta osui tuonne vuosikymmenen vaihteeseen”, toimitusjohtaja muistelee.

Forenom tekee joka viikko noin 2 000 uutta vuokrasopimusta. Yhtiön omalla, helposti eri maihin monistettavalla ohjelmistosovelluksella hoidetaan muun muassa perinteinen sopimusbyrokratia ja tarkkaillaan huoneistokannan käyttöastetta.

Kangas tähdentääkin, että digitalisaatio on yksi yhtiön kasvun avaimista. Sen myötä voidaan käsitellä isoja asiakasvolyymejä ja saadaan omat osaajat toimistorutiinien sijaan tuottavampaan työhön.

Pidemmän päälle vuokrauspalvelulla on laajempiakin merkityksiä.

”Me helpotamme kynnystä muuttaa työn perässä eri paikkakunnille ja parannamme tätä kautta työllisyyttä. Lisäksi asuminen muuttuu tulevaisuudessa entistä enemmän palveluksi, jota ostetaan tarpeen mukaan. Tänään voi tuntua hienolta asua merenrannalle, mutta muutaman vuoden päästä halutaankin ihan toisenlaisiin maisemiin. Me teemme sen mahdolliseksi”, Kangas visioi.

Eikä urkujakaan ole täysin unohdettu. Ne ovat kunniapaikalla henkilöstön taukotilassa.

Johannes Kangas

 • Yrittäjän motto: Kun perusasiat tekee sitkeästi oikein ja korjaa nöyrästi kohdalle osuvat virheet, asiakas kyllä palkitsee ja palaa uudelleen.
 • Syntynyt Vantaalla 1977, kasvanut Oulunsalossa.
 • Opiskellut tuotantotaloutta Oulun yliopistossa.
 • Aloitti työuransa Barona Groupissa 2001 siirtyen saman tien käynnistämään tytäryhtiö Forenomia.
 • Perhe: Vaimo ja kymmenen lasta.

Forenom Oy

 • Yhtiön visio: Forenom on vuonna 2020 Pohjois-Euroopan vahvin ja innostunein yritysmajoittaja.
 • Perustettu vuonna 2000, toiminta käynnistyi 2001.
 • Kuului aiemmin Barona Groupiin. Forenomin omistavat Capman Buyout X -rahasto, Tesi, Barona Group ja Forenomin toimiva johto.
 • Liikevaihto 62 milj. euroa. Tavoite 100 milj. euroa vuonna 2019.
 • Henkilöstöä Suomessa noin 270, ulkomailla noin 40.
 • Hallinnoi noin 4000 kalustettua asuntoa Pohjoismaissa, lisänä huoneistohotellit ja hostellit.
 • Toimistot Suomen ohella Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.
 • Yhtiöön kuuluu myös asuntojen vertaisvuokrauspalvelu Friday Flats.