Kokemus ja laatu – kasvun katalysaattorit

Kokemus ja laatu –
kasvun katalysaattorit

Teksti Irma Capiten    Kuva Jussi Vierimaa

Case

Suunnittelutyö ja projektien kokonaishallinta ovat kasvaneet yhä tärkeämmäksi osaksi Valmet Automotiven liiketoimintaa. Autonvalmistajan kasvua ja kehitystä ovat vauhdittaneet uudet osakkaat ja uudistunut hallitus.

Case

Suunnittelutyö ja projektien kokonaishallinta ovat kasvaneet yhä tärkeämmäksi osaksi Valmet Automotiven liiketoimintaa. Autonvalmistajan kasvua ja kehitystä ovat vauhdittaneet uudet osakkaat ja uudistunut hallitus.

Suomen ainoa henkilöautoja valmistava yritys Valmet Automotive on toiminut Uudessakaupungissa vuodesta 1969. Työntekijöitä on 1700, joista 800 rekrytoitiin viime vuonna.

Valtava henkilömäärän kasvu juontuu Mercedes-Benzin A-sarjan tuotannon käynnistymisestä. A-sarjan uuteen korihitsauslinjaan investoitiin vuonna 2013 reilut 50 miljoonaa euroa. Kustannukset sisältävät muun muassa 175 robottia. Tänäänkin Valmet Automotivella sadat ihmiset valmistavat yhdessä robottien kanssa satoja autoja. Tämän vuoden tavoite on tehdä tuotantoennätys, yli 47 000 autoa.

Suunnittelua, valmistusta ja projektinhallintaa

"Tehtaamme ensimmäinen auto oli Saab 96, rekisteritunnukseltaan EKA-69 ja se luovutettiin presidentti Kekkoselle", kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

Korhonen nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2008. Hän tuli yritykseen töihin vuonna 1983, alkuun kokoonpanolinjalle.

Autonvalmistus on vain yksi osa kokonaisuutta. 1980-luvulla yritys alkoi panostaa suunnitteluosaamiseen. Myös toimitusketjun ja kokonaisuuden hallinta ovat merkittävä osa toimintaa.

"Palvelumme voidaan jakaa suunnitteluun, autonvalmistukseen ja kattoliiketoimintaan. Näistä palveluista kokoamme autoteollisuuden toimijoille asiakkaan tarpeen mukaisia paketteja, sillä projektien sisällöt voivat vaihdella suurestikin asiakkaasta ja tuotteesta riippuen."

Yritys oli Saabin ja Valmetin yhteisomistuksessa aina vuoteen 1992, jolloin se siirtyi kokonaan silloisen Valmetin omistukseen. Nimi vaihtui vuonna 1995 Saab-Valmetista Valmet Automotiveksi. 1990-luvulla alkoi voimakas kansainvälistyminen ja rinnalle tuli useita automerkkejä, kuten Opel ja Porsche.

TESI-Ilpo-Korhonen_1200

Valmet Automotiven hallitus uudistui viime toukokuussa. "Hallituksessa on useita kansainvälisen kokemuksen omaavia henkilöitä. Saimme myös lisää autoteollisuusosaamista”, toimitusjohtaja Ilpo Korhonen toteaa.

Muutokset luovat uusia mahdollisuuksia

Muutokset omistussuhteissa ja hallituksen uusittu kokoonpano ovat tuoneet yritykseen lisää mahdollisuuksia ja kasvattaneet osaamista.

"Teollisuussijoitus ja Pontos tulivat uusina omistajina mukaan vuonna 2010 ja mahdollistivat avoautojen kattoliiketoiminnan ostamisen Keski-Euroopasta. Valmistamme kattojärjestelmiä muun muassa BMW:lle, Mercedes-Benzille ja Lamborghinille. Taustalla meillä on vuosikymmenten kokemus esimerkiksi Saabin ja Porschen avoautojen valmistajina."

Valmet Automotiven hallitus uudistui viime toukokuussa, ja pääomistajat ovat hallituksessa edustettuina.

"Hallituksessa on useita kansainvälisen kokemuksen omaavia henkilöitä. Saimme myös lisää autoteollisuusosaamista. Se tuo meille parempaa ymmärrystä siitä, mitä asiakkaat odottavat ja millaisia tarpeita on nähtävissä tulevaisuudessa."

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Yhdysvaltojen elpyvä taloustilanne antaa alalle vauhtia. Myös Aasian kymmenen prosentin tahtia kasvavat markkinat avaavat Valmet Automotivelle lupaavia näkymiä.

Lue lisää

Valmet Automotive

  • Suunnittelu- ja valmistuspalveluja, liiketoimintapalveluja sekä avoautojen kattojärjestelmiä.
  • Toiminut Uudessakaupungissa vuodesta 1969.
  • Työntekijöitä Suomessa noin 1700 sekä noin 350 partneria. Työntekijöitä Saksassa noin 300 ja Puolassa noin 400.
  • Liikevaihto runsaat 300 miljoonaa euroa.