Vuoden paras talousuutinen

Vuoden paras talousuutinen

Teksti Jorma Leppänen    Kuva Susa Junnola

Case

Turun telakka sai uudet sitoutuneet omistajat viime syksynä, ja uusi Meyer Turku Oy sai heti tilauksia. Meyerin telakat Papenburgissa ja Turussa alihankkijoineen oppivat nyt paljon toisiltaan.

Case

Turun telakka sai uudet sitoutuneet omistajat viime syksynä, ja uusi Meyer Turku Oy sai heti tilauksia. Meyerin telakat Papenburgissa ja Turussa alihankkijoineen oppivat nyt paljon toisiltaan.

Saksalaisen Meyer-perheen laivanrakennusyhtiö ja Suomen valtio ostivat Turun telakan STX Europelta syyskuussa 2014. Päävastuun telakan toiminnasta ja kehittämisestä kantaa Meyer Werft 70 prosentin omistusosuudellaan. Uuden Meyer Turku Oy:n osakkeista 30 prosenttia tuli valtion omistaman Teollisuussijoituksen haltuun.

”Turun telakan siirtyminen uusille omistajille oli Suomen paras talousuutinen vuonna 2014. Telakka työllistää suoraan 1400 ihmistä ja infrastruktuurin kautta yli 10 000 henkeä”, yrityskaupan taustavaikuttajana toiminut hallitusammattilainen Lauri Ratia sanoo.

Ratia on Meyer Turku Oy:n hallituksen jäsen.

Näkymät muuttuivat lupaaviksi

Sitoutuneen ja vakavaraisen omistajan myötä laivanrakentajien näkymät Turussa ovat muuttuneet lupaaviksi. TUI Cruises on tehnyt telakalle lähes miljardin euron tilauksen kahdesta risteilyaluksesta, ja Ratia uskoo, että muitakin tilauksia on tulossa. Telakalle on myös alettu rekrytoida lisää erityisosaajia.  

Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer korostaa osaamista kilpailukyvyn tärkeimpänä tekijänä.

"

Telakka työllistää suoraan 1 400 ihmistä ja infrastruktuurin kautta yli 10 000 henkeä

"
Lauri Ratia

”Prosessi suunnittelusta valmistukseen vaatii luovuutta, jollaista standardituotantoon erikoistuneilta telakoilta ei löydy. Erikoisalusten ja risteilijöiden rakentamisessa myös toimittajaverkoston on pelattava hyvin yhteen”, Meyer sanoo.

”Toimintatapoja kehittämällä nostamme tuottavuutemme niin Saksassa kuin Suomessa. Löysimme monia eroja ja yhtäläisyyksiä vertaillessamme tuotantomenetelmiämme Turussa ja Papenburgissa. Oppimalla toisiltamme pystymme parantamaan telakoidemme kilpailukykyä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten molemmat osapuolet ovat ottaneet tämän vastaan.”  

TESI-Lauri-Ratia_1200-2

”Tämä oli erinomaisen tiimityön tulos”, kuvailee Meyer Turku Oy:n hallituksen jäsen Lauri Ratia uuden telakkayhtiön syntyä.

Hyvä lopputulos

Turun telakan siirtyminen uusille omistajille oli monivaiheinen tapahtumaketju, jonka eri vaiheissa Lauri Ratialla oli tärkeä rooli.  

”Kesäkuussa 2013 minut kutsuttiin STX Finlandin hallitukseen kahden rahoittajan, Nordean ja Finnveran, pyynnöstä. Oli kansallisestakin näkökulmasta tärkeätä selvittää, mitkä edellytykset telakkayhtiöllä oli jatkaa toimintaansa”, Ratia kertoo.

STX Finland palkkasi Ratian aloitteesta konsulttitoimisto Roland Bergerin laatimaan muutosstrategian. Siinä todettiin, että risteilyalusten markkinat tarjoaisivat Turun telakalle hyvät mahdollisuudet jatkaa toimintaansa elinvoimaisena yksikkönä, kunhan sille järjestyisi lisää pääomaa.

”Tunnusteluissa uuden omistajan löytämiseksi ykkössijalle nousi Meyer Werft, joka halusi alustaviin neuvotteluihin mukaan Suomen valtion.

Eteläkorealainen STX-konserni ei vielä tuossa vaiheessa ollut tehnyt lopullista päätöstä siitä, mitä tekisi telakoilleen Euroopassa. Sitkeät neuvottelut tuottivat tulosta, ja alustava ostotarjous Turun telakasta tehtiin toukokuun lopulla. Kauppa lyötiin lukkoon syyskuussa.

”Monimutkaisten vaiheiden jälkeen löysimme yhdessä TEM:n ja Teollisuussijoituksen kanssa mahdollisimman hyvän ratkaisun niin STX:lle, Meyer Werftille kuin Suomen meriteollisuudellekin. Tämä oli erinomaisen tiimityön tulos”, Ratia kiittää.

Lue lisää